10 maaliskuuta 2010

Pellavaiset pehmoiset


Huikea paljastus: meillä ei pedata sänkyä päiväksi. Siihen on monta syytä: laiskuus, iso päiväpeitto ja pieni makuuhuone, eli jo sen laittelu on hankalaa ilman että törmää johonkin, ja mainitsinko jo laiskuuden. Jossain amerikkalaisessa höpöhöpö-näin-helpotat-elämääsi -kirjassakin todetaan, että sängyn peittelyyn menevän ajan voi käyttää paremmin, esimerkiksi kupilliseen kahvia ja päivän lehteen. Itse käytän aamutorkkumiseen senkin ajan.

Päiväpeitottomuuden (kirjoitin tuon sanan kolme kertaa, menikö se vieläkään oikein) etu on siinäkin, että voi ilakoida erilaisilla lakanoilla, joita ei varsinaisesti tule ihasteltua sängyssä iltaisin. Silloin yleensä aletaan nukkua.

Eräät lempparini ovat valkoiset pellavalakanat, joihin investoin pari vuotta sitten. Valmistaja on eteläsavolainen Coconate, joka on erikoistunut kuidunkäsittelyyn. Tuotteet ommellaan Kangasniemellä ja niille on myönnetty avainlippumerkki. Lakanoiden pellavakuitu on käsitelty niin, ettei se enää kutistu. Se myös rypistyy tavallista vähemmän ja on pehmoinen. Ainoa huomautettava on sinänsä kauniissa nauhoissa, joilla kiedotaan pussilakanat ja tyynyliinat kiinni; mie en saa niitä nauhoja pysymään kiinni. Noissa on ihanan pehmoista nukkua ja kesällä ne ovat tosi hyvät ilman peittoa.

Haluaisin jossain vaiheessa (sellaisessa johon kuuluu edes määräaikaisesti säännöllinen kuukausipalkka) hankkia toisetkin pellavalakanat, ehkä mustat/harmaat/pellavanväriset. Hmm. Kotimainen maksaa kiljoonia, mutta työllistää pienellä paikkakunnalla, ja tarkoittaa myös lyhyempiä kuljetusmatkoja. H&M Homen pellavalakanat ovat huomattavasti edullisemmat ja nepparikiinnitteiset. Missä ja miten lie sitten valmistetut. Toisaalta voisi hankkia ne ihan vain vertailun vuoksi. Toisaalta kerta olen jo kerran raaskinut ostaa kotimaista, niin miksen tekisi niin toistekin. Molemmissa nukkuu varmaan yhtä hyvin..?

4 kommenttia:

 1. Luin tämän jo illalla ja sitten aamulla huomasin, että vanha pussilakana on revennyt. Se on kai merkki, että minun on ostettva kotimaiset luksuspellavalakanat? Ne kuulostavat aivan ihanilta, pitää kyllä katsoa Coconaten sivut.

  P.S. Ei meilläkään juuri pedata, vaikka päiväpeite onkin...Syynä on vain ja ainoastaan laiskuus! Ja tietty se, että kissat haluavat nukkua pesässä lakanoiden alla (jos tullaan kesken päivää kotiin, ne aina heräävät makkarista tai sohvalta, vaikka muuten muka esittävät nukkuvansa lähinnä omassa laatikossa tai vain ihmisten kanssa sängyssä).

  VastaaPoista
 2. Luksus on oikea sana :) sitä ihmettelen, että ketä varten sänky pedataan peitolla? meillä kukaan ei ole katsomassa sänkyä päiväaikaan ja harva vieraista edes kurkistaa makkariin. En nykyisin petaa edes äipän vierailujen aikana...

  VastaaPoista
 3. Näyttää ihanalta, mutta ovatko ne todella pehmeät? Pellavahan on suhteettisen karkea materiaali verrattuna näihin nykyisiin synteettisiin puuvilla-mikälie-lakanoihin. Voisin kyllä tuollaisiin investoida (sanon nyt, kun en vielä tiedä paljonko maksavat).

  En minäkään petaa juuri muuten kun vieraiden aikana... Näkökulma: käsittääkseni sänky pitäisi pedata, että lakanat eivät likaantuisi, pölyttyisi yms. Mutta kuinka moni pesee päiväpeiton kovinkaan usein?? Eikös se siinä lakanoiden päällä levitä likaa ja pölyä paljon enemmän? Meillä ainakin on sellainen päiväpeitto, joka painaa märkänä suurin piirtein tuhat kiloa, eikä sitä todellakaan pestä kovinkaan montaa kertaa vuodessa...

  VastaaPoista
 4. Ovat pehmoiset ja pellavahan vain paranee ikääntyessään! Hinta on tainnut nousta siitä kun ostin noi, yksi pussilakana on 115 eeroa, jaiks. Kimppalahja merkkipäiville...

  Hyvä näkökulma toikin: meillä lötköillään sängyssä yleensä vasta iltaisin univaatteet päällä. Olen tainnut kerran pestä sen hervottoman kokoisen päiväpeiton, ja se on todella hyvä keräämään pölyä. Mulla suurin syy pedata sänky on ollut se että äiti käski :)

  VastaaPoista

Pssst, tuli mieleen...