12 helmikuuta 2010

Omenaherkku


Ystävä kävi kylässä ja sai elämän viimeaikaiset naamalle läsähtäneet tiskirätit tuntumaan, jos ei ihan kevättuulille, niin ainakin siedettäville asioille.

Ystävänpäivän kunniaksi leivoin tasan ainutta makeaa leivonnaista, omenapiirakkaa, jonka osaan. Se on niin helppo ja nopea, että tällainenkin aika kehno jauhopeukalo tykkää tehdä. Ainekset vain sekaisin, vuokaan ja vuoka uuniin.

Omenapiirakan pohja:
1 dl sokeria
150 g voita/margariinia
3,5, dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Hiero huoneenlämpöinen voi ja sokeri yhteen. Lisää jauhot, joissa on leivinjauhe. Taputtele taikina piirakkavuokaan (halkaisijaltaan noin 23 sentin vuoka on passeli).

Täyte:
1 dl sokeria
1 purkki maitorahkaa
1 dl kermaa

Sekoita kerma ja rahka. Lisää sokeri ja sekoita, älä vatkaa. Kaada täyte vuokaan taikinan päälle. Raasta päälle omenaa ja ripottele kanelia. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia, anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Juu-u, tässä on sokerin ja rasvan suhde kohdillaan. Itse korvaan kerman yleensä maidolla ja toisinaan laitan täytteeseen mukaan kananmunan, jos maito-maitorahkaseos vaikuttaa liian löysälle. En ole koskaan raastanut omenaa, vaan laittanut valmiiksi pakastamiani siivuja. Sellainen parin desin pakasterasia omppusiivuja on sopiva tälle annokselle.

Omenan voi tietenkin korvata millä tahansa muulla, vaikkapa persikalla, nyt kun pässiäinenkin on tulossa. Ei kannata kuitenkaan valita kovin mehukasta täytettä, toivoo nimimerkki punaherukkapiirakka tulvi komeasti laidan yli marjojen omasta mehusta. 

Hyvää ystävänpäivää!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pssst, tuli mieleen...