27 huhtikuuta 2011

Kotiseutumatkailua koskella

Muun muassa Jyväskylässä on puronliru nimeltään Korkeakoski. Varmaan samannimisiä on muuallakin. Älkää menkö halpaan: Suomen korkein koski Korkeakoski on Maaningalla Pohjois-Savossa.

Korkeakoski, Maaninka, Pohjois-Savo


Joka ikinen kevät pitää käydä koskella kuuntelemassa kevättulvan pauhua ja liukastelemassa jään ja lumen keskellä. Kesällä se on virkistävä retkipaikka. Alhaalla rotkossa puut puskevat naavaa ja on ihana, raikas ilma. Siellä on hyvä hengittää.

Läheltä lähtee Kanjonin kierros, jonne voi painella eväiden kanssa. Lyhyellä patikkapolulla on aika hyvä läpileikkaus Suomen luonnosta, rakennetusta ympäristöstä ja metsätaloudesta. On suojelualuetta, avohakkuuaukeaa ja vanha Lokson pato. Jos tarpoo perille asti kivannäköiseen kylään eli Tuovilanlahteen, niin siellä kannattaa etsiä sataman kesäkahvila.


Helpompi paikka eväsretkelle löytyy naapurikunnan Pielaveden puolelta parin kilometrin päässä Korkeakoskesta. Siellä on LöytynLohen lohilammikko, josta voi onkia itse kalat. Pieni yritys kasvattaa itse lohensa.

1980-luvulla paikka oli mahdoton menomesta, koska keskioluttarjoilu oli silloin tiukasti rajattua ja ihmiset lähtivät autolasteittain bailaamaan keskelle ei mitään. Nykyisin sitä on vaikea uskoa, sillä nyt lohilammikko on leppoisa paikka viedä vaikka lapset onkimaan.


5 kommenttia:

 1. Juu, niin pitää. Joka kevät ja kesä pakko päästä.. On se vaan niin ihana paikka.. tulleepa mieleen muutama koulu retkikin kysseiseen paikkaa =D
  Ihanaa vapun ootusta!

  VastaaPoista
 2. Voi että, minulla on mennyt monta vuotta siitä kun olen viimeksi käynyt Korkeakoskella. Itse asiassa kymmenen, kun tarkemmin mietin! Naurettavaa, kuitenkin ajelen siitä parikin kertaa kuukaudessa ohi... ehtisiköhän vielä tänä keväänä ihailemaan kuohuja...!

  VastaaPoista
 3. Hei nyt menin jo ihan sekaisin, tai sitten se johtuu tästä helteestä ;-) Etkös sinä muuttanut pois sieltä Jyväskylän suunnalta? Vai oletko muuttanut takaisin? (Vai ymmärsinkö ihan väärin ja puhutkin nyt siitä Maaningan koskesta, mulla kun ei ole hajuakaan missä päin Maaninka sijaitsee :-D)
  No joka tapauksessa, hienot kuvat! Ja ihan kiva että paikkakin on rauhoittunut, vaikka sinänsä juhlijoissa ei kai ole mitään vikaa, muuta kuin heidän jälkeensä jättämät roskat.

  VastaaPoista
 4. Taika, hauskaa vappua! :)

  Amma, herranen aika, niin ne vuodet vierivät vaan? Käy ihmeessä, siellähän se pysyy paikallaan :)

  Saila, hyvä huomio, lisäsin tekstiin että Maaninkahan sijaitsee tietenkin Pohjois-Savossa ja siitä siis puhun! itseäni vain huvitti, kun menin ennen usein Jyväskylän Korkeakosken ohi ja muistin varmaan jokaikinen kerta tuhahtaa halveksivasti...kotiseutuylpeys se nosteli päätään.

  Juhlijat, no jaa, he työllistivät aikoinaan kyläläisiä ja kröhöm, itsekin keräsin heidän lasisia ruskeita roskiaan ja vein kauppaan ;)

  VastaaPoista
 5. Se mikä muuten ärsyttää todella paljon on kosken kävijät, jotka eivät ymmärrä pitää roskiaan kurissa. Kyse on luonnonsuojelualueesta ja MINUN rakkaasta paikasta (heh, on se muidenkin, mutta mullakin on siis lämmin suhde paikkaan...). Aina saa viedä roskia mukanaan, ja joskus pitäisi ottaa jokin haavi ja keksi mukaan että saisi koskesta pois ihmisten typeryyksiä.

  VastaaPoista

Pssst, tuli mieleen...