04 kesäkuuta 2010

Maus


Art Spiegelmanin sarjakuvateos Maus kuuluu autiosaaren kirjalistalleni, ensimmäisenä valintana itse asiassa. Yleisön pyynnöstä, olkaa niin ystävälliset. Paras hakea kuppi kahvia, koska tästä aiheesta jaksan kirjoittaa (ja puhua) pitkään.

Kirja teki minuun teininä lähtemättömän vaikutuksen ja mm. entinen pomoni kiitteli löytäneensä uuden maailman sarjakuvista, kun annoin kirjan hänelle lainaan.




Art Spiegelman on vuonna 1948 syntynyt sarjakuvataiteilija, toimittaja, puolanjuutalainen sekä amerikkalainen. Hän on syntynyt Tukholmassa ja kasvanut New Yorkissa. Spiegelmanin vanhemmat, Anja ja Vladek, selviytyivät Auschwitzin keskitysleiriltä. Isoveli Richieu kuoli ennen Artin syntymää. Richieu lähetettiin tädin luo turvaan, mutta saksalaisten alkaessa tyhjentää kyseistä ghettoa, myrkytti täti luonaan olleet kolme lasta ja itsensä. Anja teki itsemurhan, kun Art oli 20-vuotias ja juuri kärsinyt hermoromahduksen. Vladek kuoli 76-vuotiaana 80-luvun alussa.


Art ja Vladekin toinen vaimo Mala.

Spiegelman tunnetaan myös taidesarjakuvalehdestä Raw (jossa aluksi julkaistiin osia Mausista) sekä 119-terrori-iskusta kertovasta kirjasta In the Shadows of No Towers (2004). Sitä en ole lukenut.



Maus on kaksiosainen sarjakuvateos. Ensimmäinen osa A Survivor's Tale (Selviytyjän tarina) ilmestyi 1986, toinen osa And Here My Troubles Began (Ja täällä vaikeudet alkoivat) 1991. Teos sai arvostetun Pulitzer-palkinnon 1992. Mausissa on mukana myös erillinen sarjakuva Prisoner on the Hell Planet vuodelta 1972. Se käsittelee Anjan itsemurhaa. 

Maus on vaikuttanut paljon sarjakuvamaailmaan. Esimerkiksi suomalaisessa sarjakuvassa koko 90-luvun ajan vallinnut omaelämäkerrallisuus on monen mielestä Mausin kaikuja.



Maus kertoo Spiegelmanin vanhempien rakkaudesta ja heidän selviytymistarinansa Auschwitzistä, Artin suhteesta isäänsä joka on kokemustensa vahvasti muovaama sekä siitä, miten itse kirja syntyy. Ja siitä miten isä suhtautuu siihen, että poika haluaa kertoa hänen tarinansa. 




Hahmot ovat eläimiä, mikä on erittäin tärkeä asia. Juutalaiset ovat hiiriä, natsit kissoja. Puolalaiset sikoja, amerikkalaiset koiria ja ranskalaiset sammakoita, ja niin edelleen. Kun juutalainen yrittää pelastaa henkensä kadulla liikkuessaan, on hänellä puolalaisen possunaamio kasvoillaan. Piirrokset ovat mustavalkoisia ja tyyliltään aika yksinkertaisia. Spiegelman sommitteli ruutuja huolella, niin että katse kulkee vaivatta sivuilla ruudusta toiseen.





Maus on muistelma, dokumentti ja tarina, älykäs, hirveä, surullinen, väliin hauskakin, rujo, kaunis ja mietteliäs kirja. Suosittelen myös lukemaan nimenomaan englanninkielisen version, jota löytää hyvin kirjakaupoista ja kirjastoista. Suomalainen käännös on minusta hieman puuduttava, sillä pääkertoja Vladekin kieli on kömpelöä. Sillä tuodaan esille kai sitä, ettei hän puhu äidinkieltään. Englanniksikin kieli on hitusen tikkuista, mutta se toimii paremmin.

Tämän enempää en kerro, lukekaa itse.

1 kommentti:

  1. Ooh, toivepostaus! Varo vaan, etten ala tilata juttuja muistakin aiheista.

    Olen juuri poistumassa koneen äärestä, mutta palaan varmasti tähän Maus-esittelyyn. Pikavilakaisulla vaikuttaa kiinnostavalta!

    Hyvää viikonloppua :)

    VastaaPoista

Pssst, tuli mieleen...