03 kesäkuuta 2010

Autio saari


Lähtökohta: Amman top-5-listaus kirjoista.

Lähestymistapa: Mitä ottaisin kirjahyllystäni kesäksi mukaan autiolle saarelle.

Lista, ilman tärkeysjärjestystä:

1. Bill Wattersonin jokin Calvin ja Hobbes -kokoelma. Iloa, älyä sekä loistavia kuvia yksissä kansissa.

2. Suuri suomalainen luonto-opas, Halkka-Kaaro-Valste-Vuokko. Luen toisinaan omaksi huviksi muun muassa supikoirasta (Nyctereutes procyonoides), miten tämä runsaskantainen "Itä-Aasian koiraeläin on merkillinen tumpelo, se koheltaa tielle auton alle tai tipsuttelee sirosti kompostille viritettyyn loukkuun." Kaikki sympatiat sinulle, supikoira parka. Haluaisin tunnistaa eläin- ja kasvilajeja paremmin ja muutenkin tietää luonnosta enemmän.

3. Art Spiegelmanin Maus. Oooh, tästä jaksan paasata, sillä en ymmärrä miten tämä kirja on yhä monelle niin tuntematon. Jos olisin päätynyt äikänopettajaksi, mitä jossain kohdin vakavissani harkitsin, niin luetuttaisin tämän kaikille oppilapsukaisilleni. Toisen maailmansodan traumat ja selviytyminen keskitysleiriltä yhdistyvät huolella mietittyyn kerrontaan. Spiegelman sommitteli ruutuja ja hahmoja pitkään niin, että sarjislukutaidottomankin olisi helppo lukea ja ymmärtää.


4. Tämän runon haluaisin kuulla 2, Koskimies-Polkunen-Virkkunen. Pidän tällaisista isoista kokoelmista, joita voi rauhassa selailla ja lueskella ja aina löytyy jotain sopivaa. 


5. Täällä Pohjantähden alla, Väinö Linna. Iskee kuin miljoona volttia! Kyseinen teos on rakas siksikin, että eräs maailman ystävällisimmistä ihmisistä etsi kirjat minua varten kirpputorilta.

3 kommenttia:

 1. Maus! Onko sulla ollut siitä juttua blogissa? Tai kerrotko lisää?

  Kiinnostus heräsi noista perusteluista ja siitä, että olet harkinnut äikänopeutta. Minä en harkinnut opettajuutta kertaakaan suomen opintojen aikana, mutta ymmärrän kyllä, miksi joku muu harkitsee. :D

  Kuinka kauan meni tuollaisen listan laatimiseen? Mulla menisi varmaan viikko ja sitten päätyisiin viiteenkymmeneen kirjaan viiden sijasta. Mutta hieno lista - ja hienoa, että osaa päättää ja listata!

  VastaaPoista
 2. Ei ole Mausista ollut juttua, taidan tehdä oman postauksen :) listan tekemiseen ei mennyt pitkään! kun rajasi sen siihen mitä omassa hyllyssä on, niin kyllä sieltä ne tärkeimmät löytyivät nopeasti. Tosin hetken arvoin vaihtaisinko jonkin esimerkiksi siihen puuduttavaan Tove Jansson -elämäkertaan, jos se tulis joskus luettua loppuun!

  VastaaPoista
 3. Tuo Maus jäi kiinnostamaan minuakin, esittelehän ihmeessä lisää.

  Ja mikä loistava oivallus, autiolla saarella täytyy ehdottomasti olla Calvin & Hobbes!

  VastaaPoista

Pssst, tuli mieleen...